Kara Mürver ve Faydaları

Kara Mürver Şifaları


Kara mürver bitkisi, dünyada en çok kullanılan şifalı bitkilerdendir. Günümüzde mürver çoğunlukla soğuk algınlığı ve grip semptomlarını tedavi etmek için bir takviye olarak alınmaktadır. Bağışıklık sisteminin desteklenmesinde ve güçlendirilmesinde de önemli bir yere sahiptir.

Kara mürver bitkisinin çiçekleri, meyveleri ve yaprakları mükemmel antioksidan kaynaklarıdır. Yapılan çalışmalarda kara mürver polifenollerinin beyaz kan hücrelerinin sayısını artırarak bağışıklık savunmasını desteklediği bulunmuştur. Bu bileşikler, vücuttaki oksidatif stresten kaynaklanan hasarı azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü antioksidanlardır.

Diğer yandan mevsim geçişlerinde ya da kış aylarında sık sık rastladığımız; grip, soğuk algınlığı, solunum rahatsızlıkları gibi hastalıkları da kara mürver sayesinde baskılayabiliriz.

Yapılan araştırmalarda soğuk algınlığı belirtileri başladığında kara mürver takviyeleri almanın takviye almayanlara göre soğuk algınlığı semptomlarını daha erken iyileştirdiği saptanmıştır.
Kıtalararası hava yolculuğu, özellikle solunum sağlığı için stresli olabilir. Yapılan bir araştırmada Avustralya’dan kıtalar arası seyahat eden yolculara mürver takviyesi verilmiş. Araştırmanın sonucuna göre, seyahat eden yolcuların soğuk algınlığına yakalanma riski azalmış, yakalananların ise semptomları hafif geçmiş.

Kara mürverin, vücut direncini artırma, vücuda rahatlık verme ve sinirleri yatıştırma gibi kanıtlanmamış faydaları da vardır.100 gram mürver 73 kalori ve C vitamininden zengindir. 100 gram'ı 6-35 gram arasında C vitamini içerir. Mürver, C vitamini dışında E vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum, demir ve lif açısından da zengin bir meyvedir.

Peki bir dolu faydası olan bu şifalı bitkinin fazlası zararlı etki yaratabilir mi?
Pek çok şeyin fazlasının zararlı olduğunu biliyoruz buna mürver de dahil. Yani mürveri güvenilir miktarına dikkat etmeden fazlaca tüketmek, fayda beklerken zarardan görmemize neden olabilir.

Kara mürver bitkisinin pişmemiş meyveleri, yaprakları, kabuğu ve kökleri, bulantı, kusma ve ishale neden olabilen lektin ve siyanür kimyasallarını içerir. Meyveleri ve tohumları pişirmek siyanürü uzaklaştıracaktır. Her ihtimale karşı kara mürverin tüketim porsiyonlarını küçük tutmakta fayda vardır.