Mucize Anne Sütü

Mucize: Anne Sütü


Anne sütü, bebeklerin ilk altı aylarında tüm gereksinimlerini sağlayabilen en iyi besindir. Yeni doğan bebekte büyüme ve gelişme için gerekli olan bütün sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren biyolojik yararlılığı yüksek ve sindirimi kolay, D ve K vitamini dışında bütün gereksinimini karşılayan bir besindir. Doğumdan sonra gelen ilk süt bebeği hastalıklara karşı koruyan ilk aşıdır. Aynı zamanda anne sütü bebek ile anne arasındaki en iyi iletişim yoludur. Dünya Sağlık Örgütü [DSÖ] ve UNICEF bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay su dahil hiçbir ek gıda almadan sadece anne sütü ile beslenmelerini önerir. Son zamanlarda yapılan çalışmalara göre, anne sütünün ilk verildiği aylarda içeriğindeki protein ve lipit miktarı düşükken ilerleyen aylarda bu miktar artmaktadır.

ANNE SÜTÜNÜN BEBEĞE FAYDALARI;

 İntestinalenfeksiyonlara karşı koruyucudur.
 Her zaman sterildir ve ısı derecesi bebek için idealdir.
 Anne sütü, orta kulak iltihabı riskini azaltır.
 Bebeğin, ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimini destekler.
 Romatoidartrit hastalığına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
 Bebeği solunum yolu enfeksiyonlarından korur.
 Aynı zamanda demir bağlayıcı protein ve laktoferrin kaynağıdır.
 Bebeği lokal reaksiyonlara yolaçabilecekolan yabancı besin antijenlerine karşı korur.
 1-12 aylık bebekler arasında ani bebek ölümü sendromuna (SIDS) oldukça sık rastlanmaktadır. Bir grup araştırmacı anne sütü ile beslenen bebeklerde bu sendromun daha az görüldüğü ileri sürülmüştür.
 Hazır mamalar anne sütüne oranla daha az mineral içerdiği için anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde kemik mineralizasyonu yetersiz olur.
 Anne sütü bebeğe yapılan aşıların etkinliğini arttırır.
 Anne sütü taze olduğu için asla bakteri içermez. Bu nedenle bakterilerle oluşan menenjit hastalığına karşı koruyucudur.
 Anne sütü alan bebeklerin ortalama I.Q. puanları anne sütü almayan bebeklere oranla daha yüksek olduğu gözlemleniyor. Özellikle prematüre bebeklerde bu durum daha da belirgindir. Yeni Zellanda ‘da 1000 üzerinde birey ile yapılan ve bu bireylerin 18 yıllık incelenmesinden oluşan çalışmada, anne sütüyle beslenmiş olanların hem zeka seviyeleri hem de öğrenim hayatında daha başarılı oldukları tespit edilmiştir.
 Anne sütü alan bebekler almayanlara oranla daha az ağlar.

EMZİRMENİN ANNEYE OLAN FAYDALARI:

 Emzirme , göğüs kanseri, rahim içi kanseri ve meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
 Uterusun eski haline dönmesine yardımcı olur, anneyi aşırı kan kaybından ve anemiden korur.
 Kilo vermeyi kolaylaştırır. Çünkü emzirme kadının günlük enerji gereksinimini 500-600 kalori kadar arttırır.
 Anne ve bebek arasında ki bağı kuvvetlendirir.
 Anne için doğal sakinleşme yöntemidir.
 Kontraseptif etkisi vardır.

KOLOSTRUM NEDİR?

Doğumdan sonra ilk 5 günde salgılanan süttür. İçeriğindekiler nedeni ile yenidoğan bebeğin ilk günlerindeki gereksinimi açısından önemlidir. Kolostrum;
 Olgun süte oranla daha fazla protein(% 3-3.5) içerir. Arginin ve triptofandan zengindir.
 Yağ ve laktoz içeriğide olgun sütten daha fazladır.
 Antienfektif etmenlerden zengindir.
 Bağırsak florasının gelişimini destekler.
 Alerji ve intolerans gelişmesini engelleyen büyüme faktörlerini içermektedir.
 Enfeksiyon riskini azaltan A vitamini ile D ve B12 vitaminleri de yüksek oranda bulunur.
 Sodyum ve çinko içeriği de yüksektir.
 Sarılığın önlenmesine yardımcı olur.
 Laksatif etkisi vardır ve bebğin ilk dışkısının kolay olmasını sağlar.

Özetle, ilk 6 ay annelere sadece anne sütü verilmelidir. Sonrasında ise tamamlayıcı besinler ile tanışabilir fakat bu süreçte 2 yaşına kadar anne sütüne devam edilmesi önerilmektedir. Emzirme süreci hem anne hem de bebek için önemli ve güzel bir yolculuktur.

ANNE SÜTÜ İÇİN MUHTEŞEM BESİNLER

Annelerin %87,7’si anne sütünün sadece iyi beslenme ile artacağı kanıtlanmaktadır. Bu nedenle gebelik döneminde olduğu kadar emziklilik döneminde de beslenmemize dikkat etmemiz gerekir.
 Yeşil Yapraklı Sebzeler: İçeriğinde bulunan fitoöstrojenler süt salgılayan hormonlar ile etkileşerek süt üretimini arttırır. Aynı zamanda içerdiği vitamin ve minerallerde annenin ve bebeğin sağlıklı beslenmesine yardımcı olur. Örneğin: ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı pancar vb.
 Özel Bitkiler: Çemen otu, keçi sedef otu, boğa dikeni, anason, fesleğen, rezene tohumu gibi bitkiler. Yapılan bir çalışmaya göre çemen otu kullanımı ile 1200 annenin sütünün 1-3 saat içinde arttığını rapor edilmiştir ve günde 3 bardak çay şeklinde kullanılabileceği belirtilmektedir. Rezene hem annenin hem de bebeğin sindirimini düzenler. Fakat bu çalışmalara rağmen bitki çaylarının anne sütünü arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
 Su: Ortalama günlük 10-12 bardak su tüketimi süt arttırımına yardımcı olur. Araştırmalar sonucunda %95 oranında anne sütünü arttırmada etkindir.
 Humus: Protein içeriğinden de zengin olan humus sütü arttırır. Humusun yapımında kullanılan tahin düzenli kullanımında %78 anne sütüne olumlu yönde etki etmektedir. Fakat humustaki nohutun kullanımına dikkat edilmelidir. Hazırlık aşamasında su ile bekletirken içerisine kefir ekleyerek gaz etkisini azaltabilirsiniz. Çünkü anne sütü ile birlikte bebeğe de şişkinlik etkisi yapabilir.
 Kayısı, İncir, Hurma gibi Besinler: Bilinen en iyi süt arttırıcı galaktogoglardandır. Aynı zamanda lif, potasyum, kalsiyum, A ve C vitamini açısından zengindirler. Bununla birlikte kayısı triptofan ve süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunu etkiler. Fakat bu ürünlerin kalorilerine dikkat edilmelidir ve ortalama olarak günde 3 adet olarak ara öğünlerde tüketilebilir.
 Yulaf Ezmesi: Günde 1 kase tüketimi süt üretimini destekleyebilir fakat tam olarak kanıtlanmamıştır. Aynı zamanda annenin rahatlaması ile oksitosin hormonunu etkiler.
 Yumurta: Hem güçlü protein kaynağıdır hem de zengin aminoasit ve demir içerir bu nedenle günlük tüketilmesi gerekenlerdendir.
 Bulgur Pilavı: %24 oranında anne sütünü etkilediği kanıtlanmıştır. Bu durumda ortalama 3 yemek kaşığı bulgur pilavının 1 dilim ekmek yerine geçtiğini düşünerekten beslenmemize ekleyebiliriz. Aynı zamanda kurubaklagil türevi olduğu için anne sütü ile bebeğe de geçerek şişkinlik yapabilir. Bu sebeple tüketimine de dikkat edilmelidir.
 Komposto: Şekersiz olarak sadece taze meyve veya meyve kurusunun kaynatılmasıyla yapılmalıdır. Süt yapıyor gerekçesi ile hiçbir besin gibi kompostoda istenildiği kadar tüketilemez. Araştırmalar doğrultusunda %48 oranında anne sütünü arttırdığı gözlemlenmiştir.
Bütün bu besinlerin yanı sıra anne sütünü arttırmaktaki en önemli etken emzirmektir. Sütün sağılarak biberon ile verilmesi bile anne sütünde olumsuz bir etki yaratabilir.

Sihirli Karışım:

1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi veya haşlanmış bulgur
1 tatlı kaşığı tahin
1 yemek kaşığı pekmez
1 orta boy muz
Bütün malzemeleri blendrdan geçirerek keyifle tüketebiliriz.