Ağırlık Yönetimi Nedir?

Ağırlık Yönetimi Nedir?


Ağırlık yönetimi nedir sorusuna cevap vermeden önce yaygın olarak tanımlanan kilo alıp verme olayını anlatalım. Aslında bu konuda birçok kişinin sığındığı metabolizmam yavaş ya da hızlı çalışıyor tezi pek doğru değildir. O nedenle metabolizmanızı suçlamadan önce bu yazıyı okuyun. Kilo verememe durumunu metabolizmam yavaş çalışıyor, kilo alamama durumunu ise metabolizmam çok hızlı çalışıyor cümleleriyle açıklamak çoğu zaman doğru olabilir. Fakat bu söylemlerin altında yatan faktörler herkesin bildiği bir şey değil. Sıkça karşılaştığımız metabolizma hızı ve kilo ilişkisi gerçekte nasıl işliyor gerçekten merak konusu. Metabolizma, bizi hayatta tutabilmek için çalışan vücut sistemlerimizde gerçekleşen tüm kimyasal reaksiyonları tanımlayan bir terimdir.
Bazal metabolizma hızı ise vücudun dinlenme halinde harcadığı enerjidir. Bunun üzerine, günlük hareket etme durumumuzu eklediğimizde de metabolizma hızımızı bulmuş oluruz. Metabolizma hızı ne kadar yüksek olursa, o kadar çok kalori yakarız. Yüksek bir metabolizmaya sahip olmak bize enerji verebilir ve kendimizi daha dinç hissetmemizi sağlayabilir.

Vücudumuzu bir makine gibi düşünürsek, bu makineden istediğimiz verimi almak bir dizi faktöre bağlıdır. Makinenin kaç yıldır çalıştığı(yaşımız) Ne sıklıkla çalıştırdığımız veya bakım yaptığımız(egzersiz yapmamız) Makinenin çalışması için ihtiyacı olan faktörler(beslenmemiz) Tıpkı makinemize verdiğimiz önem-bakım makinemizin çalışmasını ve verimini etkileyebileceği gibi, tükettiğimiz besinlerin içeriği ve kalitesi, hayatımızdaki hareketlilik(spor, egzersiz) gibi bir çok etken de metabolizmamızı etkiliyor.

Ne yazık ki, metabolizmayı hızlandırmakla ilgili, işe yarayan taktiklerden daha fazla efsane var. İşte metabolizmamızı hızlandırmaya yarar sağlayan faktörler:

Kafein: Kalorisiz veya az kalorili kafein kaynaklarını tüketmek termojenezi artırabilir dolayısıyla metabolizma hızına da katkıda bulunabilir. Kafein, doğru kaynaklardan(kahve, yeşilçay) yeterli miktarda alınırsa, metabolizma hızınızda kısa vadeli bir artış sağlayabilir.

Baharatlar: Baharatları yemeklere eklemek metabolizmanızı hızlandıracak kapsaisin gibi bazı doğal kimyasallara sahiptir.

Düzenli beslenmek, öğün atlamamak: Uzun saatler aç kaldığınızda vücudunuza besin girişi olmadığı için vücut kendini kıtlık durumunda sanabilir. Bu yüzden enerji harcamak istemez ve metabolizmanız yavaşlamaya başlar. Düzenli beslenmek, ana ve ara öğünler yapmak metabolizmanızı hızlandıracaktır.

Proteinden yeterli beslenmek: Çünkü vücudunuz proteinleri sindirmek için karbonhidratları sindirmek için olandan iki kat daha fazla kalori yakar.

Vitamin-mineraller: Selenyum, demir, çinko yönünden zengin beslenmek, Çinko, doyduğunuzda vücudunuza sinyal veren ve dolayısıyla aç değilken daha fazla yemenizi engelleyen leptin seviyesini yükseltir, açlığı da azaltır.

Su: Vücudunuzun kaloriyi işlemek için suya ihtiyacı var. Susuz kalırsanız, metabolizmanız yavaşlayabilir. Araştırmalara göre; günde 2 litre su içtiğinizde metabolizmanız %5-10 oranında daha hızlı çalışıyor.

Egzersiz: Haftada en az 3 gün 45 dakikalık bir egzersiz yapmak vücutta kas oluşturmaz fakat metabolizma hızınıza katkıda bulunabilir. Ayrıca vücutta bulunan kasların durgun halde bile kalori yaktığını bilmeliyiz.

Stres-uyku: Stres hormonları iştahınızı tetikleyerek fazla yemek yemenizi sağlar. Dolayısıyla daha fazla kilo almak metabolizmanızı olumsuz etkileyebilir. Kaliteli ve sağlıklı bir uyku; hem gün içerisindeki iştahınızı azaltır hem de metabolizmayı hızlandırır. Bu nedenle, güne erken başlamalı ve gece çok geç saatlerde yatmamalısınız.

Kısacası bu maddeler gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak ve bunları rutininiz haline getirmek metabolizma hızınızı artırabilir. Unutulmamalıdır ki, daha güçlü bir metabolizmaya sahip olmak, daha fazla enerji ve kilo kaybına yardımcı olacaktır.