Yağlar Vücudumuzdan Hangi̇ Yollarla Ve Nasıl Atılır?

Yağlar Vücudumuzdan Nasıl Atılır?


Kilo kaybederken bazen durup düşünüyoruz değil mi? Bu kilolar hatta bu yağlar nereye gidiyor? Nasıl vücudumuzdan uzaklaştırıyoruz? Nasıl oluyor da hafifliyoruz? Bu soruların cevabı bu makalede saklı.. Enerji alımı azaldığında vücudumuz enerji açığını kapatmak için yağ rezervlerine yönelir. Bununla birlikte vücutta karmaşık metabolik olaylar sonucunda yağlar vücuttan uzaklaştırılır. Yeterli bir kalori açığı, yağların yağ hücrelerinden salınmasına ve enerji olarak kullanılmasına neden olur.
Peki vücudumuzdan yağlar nasıl ve hangi yollarla atılıyor?
Yiyeceklerdeki yağ, vücutta adiposit adı verilen hücrelerde trigliserid olarak depolanıyor. Trigliserid üç çeşit atomdan oluşuyor: Karbon, hidrojen ve oksijen.
Trigliserid ayrıştığı zaman yaklaşık yüzde 20'si moleküler yapısı H2O olan suya, geriye kalanı karbondiokside (CO2) dönüşüyor. Su olarak ter ve gözyaşı ile ciltten, idrar ve gaita ile boşaltım sisteminden atılabiliyor.

Karbondioksit olarak ise nefes ile ciğerlerden atılabiliyor. Avustralya da New South West Üniversitesinde yapılan bir klinik araştırmaya göre yağların büyük kısmı karbondioksit olarak dışarı atılıyor. Araştırmacılar yağ kaybı sürecinde atomların yollarını gözlemlediklerinde, 10 kg yağ kaybedilmesi için 8,4 kg’ın karbondiokside dönüştürülüp ciğerlerden dışarı verildiğini, kalan 1,6 kg ın da dışarıya atılan vücut sıvılarına dönüştüğünü saptamışlardır.

Vücutta idrar, dışkı, nefes ve diğer vücut sıvılarıyla yapılan oksidasyon sonucu üretilen H2O ile akciğerlerin kilo kaybı için ana boşaltım organı olduğu belirtilmektedir. Yetişkin bir bireyin gün içinde toplam 18 bin kez nefes alıp vermesi en az 2 bin gr karbonun dışarı verilmesi anlamına gelmektedir. Bu da kilo kaybının kabaca 3 te birine denk gelmektedir.

Bir saatlik dinlenme yerine koşu gibi ortalama şiddette bir saatlik egzersiz yaptığımızda vücuttan daha fazla karbon atomu atılıyor. Dolayısı ile kilo vermek için yediklerinizle-yaktıklarınız ve nefes yolu ile dışarı verdikleriniz arasında bir denge kurulmalıdır. Depo yağların gaita veya idrar ile dışarı atılmadığı konusunda kısa bir şey söylemek istiyorum.

Vücudumuzda depolanmış yağ olsun yada kas olsun bu tarz sindirim sistemi dışında kullanılmış maddeler bir daha sindirim sistemine geri dönemez. Yakılan yağlar vücuttan Karbondioksit ve Su olarak atılır. Bu anlamda yakılan yağların vücuttan atıldığı ana organ akciğerlerimizdir.