Kroni̇k Böbrek Hastalığı Nedir?

Kroni̇k Böbrek Hastalığı?


Altta yatan hastalığa bakmaksızın, böbrek fonksiyonlarının yaklaşık üçte ikisi kaybedildikten sonra böbrek fonksiyonunun daha da ilerleyen kaybı gerçekleşir. GFR(böbreklerin atıkları süzme oranı)’nin düşmesine yanıt olarak böbreğin gerilemeyi önlemek için adaptasyona uğradığı düşünülmektedir. Kısa dönemde bu adaptasyon filtasyon hızında iyileşmeye yol açsa da uzun dönemde hızlı nefron kaybı ve ilerleyici böbrek yetmezliğine yol açar. Ulusal Böbrek Vakfı kronik böbrek hastalığını tahmini GFR’ye göre 5 evreye ayırır: (GFR; böbreklerin atıkları süzme oranıdır.)

1. ve 2. Evre; proteinüri, hematüri veya anatomik sorunlar gibi göstergelerle erken aşamalardır. 3. ve 4. Evre; ileri aşama olarak kabul edilir. 5. Evre; diyaliz ve transplantasyon başlatılmazsa ölümle sonuçlanır.

Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalığında Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalı?

Tıbbi beslenme tedavisinin temel amacı, sendromla ilişkili semptomları (ödem, hipoalbuminemi ve hiperlipidemi) yönetmek, böbrek yetmezliğindeki ilerleyişi yavaşlatmak, iflamasyonu azaltmak ve besin ögesi depolarını korumaktır. 1- Hastalar öncelikle hiperlipidemiyi düzeltmek için tedavi edilir.

2- Saptanmış ciddi bir protein yetersizliği olan ve protein kaybetmeye devam eden hastalarda, uzun süreli ve dikkatli takip edilen bir beslenme tedavisi gerekebilir. Diyet pozitif nitrojen dengesini sürdürmek ve doku sentezini desteklemek için yeterli protein ve enerji sağlamaya çalışmalı ve böbreklere aşırı yük getirmemelidir. Çoğu durumda proteinlerin anabolizmada kullanılmasını sağlamak için karbonhidrat ve yağlardan yeterli miktarda alınması gerekir.

Klinik çalışmalar gösteriyor ki kronik böbrek hastalığının varlığı, kardiyovasküler hastalık riskini artırırken varolan kardiyovasküler hastalıklarını da şiddetlendirir. Bu noktada önemli olan kronik böbrek yetmezliği hastalarının çoğu son dönem böbrek yetmezliği gelişmeden önce kalp hastalığı nedeniyle yaşamını yitiriyor olmasıdır. Bunu önlemek için uzmanların önerileri, kronik böbrek hastalarının kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaları yönünde. Örneğin; sigarayı bırakmak, egzersiz yapmak, sağlıklı yağ türlerini seçmek, meyve ve sebze tüketimini artırmak, normal vücut ağırlığına ulaşmak ve bunu sürdürmek.